Please reload

Recente berichten

Wees groots in het maken van kleine stappen en je maakt een wereld van verschil.

18 Aug 2016

Cultuur op zich is niet maakbaar. Begin maar eens te beschrijven en begrijpen wat cultuur eigenlijk is… En dan volgt het in kaart brengen van de cultuur als onderwerp.

Organisatieculturen zijn dan nog relatief beperkt gezien het afgebakende systeem van de organisaties zelf. Helaas ontstaat er daardoor vaak het idee dat, door een gevoel van overzicht gecombineerd met mooie ambities, er een grotere invloed uitgeoefend kan worden om cultuur “binnen banen” te leiden. Zogenaamde cultuurprogramma’s die maken dat iedereen de juiste “mindset” heeft. Dit is naar mijn mening een farce eersteklas. Nog los van het feit of je wel moet willen om alles binnen banen te leiden.

Wat ik heb gezien bij verandertrajecten waarbij organisatieculturen een grote rol spelen is dat zij het snelst en meest duidelijk veranderen bij voldoende kritiek op de huidige cultuur zelf. Dit geeft een disbalans aan tussen de wens over de toekomstige situatie van de meerderheid van mensen en de huidige situatie. Cultuurinterventies die zich richten op het vereffenen van deze disbalans zijn dan ook het meest effectief. En leiden niet standaard tot een van te voren bedacht eindpunt. Geen punt maar een komma.
 

Het blijft de balans tussen willen, kunnen en mogelijkheden. Kleine stappen maken daarin vaak een groter verschil dan overgrote ambitieuze programma’s.  Ik wens iedereen die zich bezig houdt met organisatieculturen daarom veel wijsheid toe. Ook weten hoe je het klein kunt houden en vooral hoe je zichtbare stappen kunt maken? Neem vrijblijvend contact met mij op!

Please reload

Volg ons
Please reload

Archief
  • LinkedIn - Black Circle
RSS Feed

ADIMON BV


Email: 

info@adimon.nl

CONTACT

We willen graag meer weten over je organisatie, je vragen en kansen en hoe we daarbij kunnen helpen. Als we een afspraak maken, hebben we de tijd voor elkaar.
En let op: vanaf het moment dat je contact met ons hebt, gaat er iets bewegen. 
Mail info@adimon.nl.

 

Wil je eerst meer weten? Vul dan hier onderstaand reactieformulier in en we antwoorden zo snel mogelijk. 

COLOFON